2018 – från fellrunning till maraton

IMG_20181028_151046_354Nyårsafton för ett år sedan. Klockan är kvart i tolvslaget och jag och Farornas Konung sitter där i lugn och ro och vakar in det nya året. Då hörs plötsligt ett brak och Maratontrollet kommer hjulande rakt in i huset.
– Maaaraton! Vi ska springa maaaaraton! ropar han och knycker förtjust åt sig min konjakskupa och sveper i sig de sista dropparna Grönstedts.
Jag protesterar lite lamt, säger att det inte är nån brådska alls, att vi kan anmäla oss nån annan gång. Maratontrollet påpekar att de höjer priset efter nyår.
– Ju billigare, desto billigare, piper han och det låter ju vettigt.
Jag som inte är van vid att vara vaken så här länge är svag. När han spänner ögonen i mig hör jag mig säga:
– Vi kanske ska anmäla oss till Frankfurt Marathon. De höjer priset om en kvart.
Farornas Konung tittar lite roat på mig och på mitt tomma glas – det var inte jag, det var Mållgan … menar Maratontrollet – och nickar sedan lika snusförnuftigt som det där jäkla trollet. Jodå, det är en bra idé, tycker han också. Så då gör vi det. Anmäler oss. Är klara precis när klockan slår tolv. Och sen ägnar han flera månader åt att, så snart han får tillfälle, påpeka att det minsann var min idé. Som om han inte kan se skillnad på mig och ett maratontroll. Antagligen ser jag ut som ett troll.

Ja, det här var ett litet tips på vad man kan ägna sig åt på nyårsafton när tolvslaget närmar sig. I år har jag varit smartare och lurat Maratontrollet – jag har redan anmält mig! Efter sex målgångar börjar jag nämligen så sakta närma mig den tionde, den som ger ett permanent startnummer. Farornas Konung fick sitt i höstas, och detta har blivit ett långsiktigt mål även för mig där varje mara är ett litet delmål på vägen.

Visst tänkte jag även i höstas mitt under loppet, så som jag alltid gör, att jag måste göra så bra jag kunde just då, att jag måste springa under 3.45 så att jag skulle slippa göra om det. Men efter mina 3.44 har jag varit hög som ett hus, mallig som groda och stolt som en fjällskivling. Jag börjar så smått komma ner på jorden, inse att om det ska bli roligt även nästa år så kan man inte leva på årets resultat utan det är läge att leverera träning även nästa år. Men Frankfurt Marathon är en av de grejer från året som jag verkligen kommer att minnas och bära med mig. Inte bara resultatet utan genomförandet – jag är redan livrädd inför nästa år för jag tvivlar på att jag kan få en mentalt lika stark mara två år i rad – och bekräftelsen på att träning lönar sig. Det var också kul att få avsluta årets loppsäsong med åtminstone ett bra lopp. Om vi bortser från min debut som fellrunner – återkommer till den strax – så blev alla andra lopp mest pannkaka.

Det började med Spring för livet-loppet som jag fick ställa in. Förkyld eller allergisk, inte vet jag men springa gick inte. Därpå följde Blodomloppet där jag efter 5 km ramlade in på höga 27, så utmattad att jag fick lägga mig i en hög och jämra mig en lång stund efteråt. Det kändes inget vidare. Och som en generalrepetition inför maran sprang jag och Faran Å-stadsloppet i hög värme och enorm luftfuktighet. Inte mina förutsättningar, och jag klarade inte att hålla ihop mig utan bonkade redan efter 7 km trots att vi höll kontrollerad fart. Resten av halvmaran plågade jag mig igenom med små gångpauser och ett ständigt jämmer och kom precis under två timmar. Inget att skriva hem om.

20180509_192518

I stället minns jag med glädje loppen i England, hur jag förvandlades till en fellrunner , lärde mig att ta ut mig och ideligen ville vara med bara för att det var så kul att ila både uppför och nerför branta kullar och i en väldigt avslappnad tävlingsmiljö. Knappt en månad före resan började min ena vad bråka. Befarad muskelbristning visade sig vara … ja, inte vet jag men efter några dagar av haltande och brutal massage kunde jag gå och springa som vanligt. Då pajade andra vaden, på samma krampliknande sett och jag minns hur jag promenerade hem från skogen i ösregn utan att riktigt kunna stödja på benet. Därför fick jag ta det lugnt under det första loppet i England och promenera mer än jag tänkt, men vaden blev successivt bättre och vi hade en helt fantastisk resa med roliga tävlingar, god mat och öl och under vilodagarna en massa vandring bland kullarna.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Topp of the rock

fisk

Foto: Marcus Nilsson

Och på tal om berg, årets resa till Lofoten blev nog ännu bättre än fjolårets. Kanske för att vädret visserligen var onödigt varmt men med molnfri himmel gassar inte bara solen utan man får se utsikten från toppen på ett annat sätt vilket gör det än mer motiverande att ta sig hela vägen upp. Fem toppar, fem äventyr, fem klunkar whisky på toppen, och alltid tillsammans med Farornas Konung – som i Norge förvandlades till Freddie Kalas. Och i Saltströmmen drog jag upp en 3,5 kilo stor torsk och överväger nu att skaffa ett Tinderkonto bara för att se hur populär jag kan bli.

Ja, utöver allt detta så blev det lite tid på västkusten med sol, spring och vatten. Jag hann med en tripp till Färöarna i maj och tillsammans med Freddie Kalas … menar Farornas Konung … var jag på minisemester i Valencia för en månad sedan. På hemmaplan lyckades jag bonka i Bogesund. Därutöver har jag vilat, klappat katter, börjat lära mig att hitta orienteringskontrollerna och haft en massa roliga jobbprojekt (ja, du skulle också vara lite trött så här i slutet av året om du skrivit sisådär 25 språkkrönikor, korrekturläst några årsutgåvor av olika månadsmagasin, textredigerat en årsutgåva av en annan tidning, skrivit en himla massa artiklar, korrekturläst och klarspråksanpassat långa rapporter samt haft fingret i syltburken för sex olika små böcker. Men kul har det varit!). Nu lägger vi skumpan på kylning, plockar fram hummern och skickar Maratontrollet hem till någon annan. Gott nytt år!

20180415_115525

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s